Nadolazeća događanja

Možete nas vidjeti na sljedećem događanju:
1.

O nama

Red-Cuvari-grada-zagreba5_450

 

Red Čuvara grada Zagreba je neprofitna udruga građana, osnovana sa svrhom promicanja, razvitka i unaprjeđenja hrvatske i europske antičke, srednjovjekovne i ranonovovjekovne oživljene povijesti i kulturne baštine. Udruga se bavi oživljenom poviješću prema najsuvremenijim i najaktualnijim svjetskim principima, dosezima i pravilima oživljene povijesti.

 

Udruga u svome primarnom konceptu oživljene povijesti oživljava povijesni Red Sv. Ivana Jeruzalemskog, i to u njegovoj pojavnosti 12. i 13. stoljeća, dakle križarskih vitezova ivanovaca, kao i u njegovoj pojavnosti 14. i 15. stoljeća, dakle  u oblicima u kojima je Red aktivno bio prisutan u spomenuta doba u čitavoj Europi, ali i na tlu povijesnih hrvatskih zemalja. Osim toga glavnog koncepta, Udruga oživljava i antičku povijest hrvatskih zemalja, oživljavajući pritom Kelte i Japode, kao i kasnija razdoblja, primjerice vlastelinstvo Franje Tahyja uoči Seljačke bune u 16. stoljeću.

 

Udruga je u svome radu prisutna na skoro svim događanjima oživljene povijesti u Hrvatskoj i šire. Red Čuvara grada Zagreba je suorganizator, koordinator i glavni izvođač Viteškog turnira Franje Tahyja pod starim gradom Susedom posljednjih šest godina. Također je idejni nositelj, voditelj, glavni izvođač i suorganizator manifestacije oživljene povijesti "Drivenik – čuvar kroz povijest", u sklopu utvrde Drivenik u Primorsko-goranskoj županiji, na području Općine Vinodol. Čuvari su i suorganizatori, zajedno sa zagrebačkim restoranom Savski mlin, gastronomsko-edukativnog projekta "Srednji vijek na Savi".

 

Udruga u svome radu aktivno surađuje s brojnim sličnim udrugama iz Hrvatske i inozemstva, kao i s brojnim turističkim zajednicama, općinama i gradovima diljem Hrvatske. Red Čuvara grada Zagreba aktivno se bavi i aktivnostima na području predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja unutar i izvan nastavnog procesa.

 

2

                    Red svetog Ivana Jeruzalemskog, 13. stoljeće

12

                   Red svetog Ivana Jeruzalemskog, bolnička ekipa hospitalaca

9

                  Red svetog Ivana Jeruzalemskog, bolnica

11906788_992657324120114_1295958325016567917_o

                   Red svetog Ivana Jeruzalemskog, 15. stoljeće

14

                    Vikinzi/Varjazi, 10. stoljeće

14

                  Kelti, 1. st. pr. n. e.

16

                Stubičko-susedsgradsko vlastelinstvo Franje Tahyja, 16. stoljeće

 

 

Ad
Ad

Dodatno

Ad