Nadolazeća događanja

Možete nas vidjeti na sljedećem događanju:
1.

Galerija ponude

 

Red Čuvara grada Zagreba sudjeluje na različitim događanjima oživljene srednjovjekovne povijesti – viteškim turnirima, srednjovjekovnim sajmovima, renesansnim festivalima, obljetnicama bitaka… Također radimo i promotivna događanja, humanitarne događaje, počasne straže, edukativne i zabavne radionice. Bavimo se i snimanjem ili sudjelovanjem u različitim kulturno-umjetničkim, ali i turističko-promotivnim projektima kao što su filmovi, spotovi i predstave.

 

Udruga prvenstveno nudi unutar svog primarnog koncepta:

 

1. Potpuno opremljene hospitalske vitezove 12. i 13. stoljeća

Vitezovi Čuvara u svom primarnom konceptu oživljavaju potpuno opremljene i utrenirane hospitalske vitezove 12. i 13. stoljeća. Od glave do pete odjeveni su i oklopljeni u autentičnu odjeću, obuću i oklop svoga vremena. Od hlača i košulja, podstavljenih košulja, kapa i nogu (višeslojni oklop od tkanine zvan gambeson), verižnog oklopa za tijelo i glavu, kacige, rukavica i štitnika pa do heraldičkih oznaka svoga statusa i Reda – crne tunike s bijelim križem na prsima i crnog ogrtača s bijelim križem na lijevom ramenu. Naši vitezovi vični su borbi dugim dvoručnim mačem, jednoiporučnim mačem, jednoručnim mačem i štitom, sjekirom, kopljem, štapom, bodežom i lukom i strijelom. Izvode demonstracije koreografirane borbe jednog protiv jednog, jednog protiv više protivnika, sudjeluju u masovnim bitkama, ali se natječu i u natjecateljskim disciplinama mačevanja slobodnom borbom, bohurt (1 vs. 1) i melee (5 vs. 5). Pobjednici su melee turnira, jedinog takvog u Hrvatskoj, na Međunarodnom viteškom turniru u Svetoj Heleni 2012. godine.

 

 

 

2. Potpuno opremljene hospitalske sestre 12. i 13. stoljeća

Potpuno opremljene hospitalske zaklete sestre, odjevene su i iskusne članice koje se bave mnogim aspektima srednjovjekovnog načina života – medicinom, travarstvom, plesom, šivanjem, kuhinjom, igrama, ali i mačevanjem, streličarstvom, bodežom i drugim ratnim i civilnim srednjovjekovnim vještinama.

 

 

 

3. Ostale vojne i nevojne osobe hospitalskog reda 12. i 13. stoljeća

Naravno, Udruga kao i sam Red ne sastoji se samo od vitezova i zakletih sestara. Postoje mnogi drugi članovi koji napreduju i predano uče i treniraju, prolazeći tako kroz vojnu hijerarhiju Reda od akolita, preko štitonoša ili sestara pripravnica, poručnika i sestara pa sve do zakletog brata ili sestre, učeći sve naše brojne vještine i znanja kako bi sami sebe izgradili u bolje osobe, ali i široj publici pokazali kako se živjelo i učilo u srednjem vijeku.

 

 

 

4. Sudjelujemo u različitim demonstracijama i natjecanjima srednjovjekovnih i ratnih vještina

Kao što stalno napominjemo, sudjelujemo u brojnim koreografijama, od jednostavnijih do složenih, različitim oružjima, te natječući se na mnogim srednjovjekovnim natjecanjima.

 

 

 

5. Imamo bogat viteški logor s pripadajućim namještajem i opremom

Na svako veće zbivanje dolazimo s velikim i bogatim funkcionalnim srednjovjekovnim vojnim logorom koji istovremeno zadovoljava sve naše potrebe, ali i povijesno autentično i s vremenskim razdobljem koje oživljavamo usklađeno demonstrira načine života na terenu u srednjem vijeku. Od brojnih viteških šatora, većih i manjih, stolova, klupa i stolaca, bačvi, stalaka za oružje i oklope pa do zastava i srednjovjekovne kuhinje, ognjišta i sprava za mučenje. Naš logor zajedno s nama daje pun doživljaj prošlog vremena, a posjetitelji se u njemu mogu osjećati dobrodošlo i interaktivno naučiti o svakome dijelu opreme od naših brojnih članova.

 

 

 

6. Prikazujemo autentične srednjovjekovne plesove

Naši članovi stalno uvježbavaju autentične srednjovjekovne plesove kod gđe Vlaste Rittig, jedine hrvatske učiteljice povijesnih plesova. A zatim na svim većim i manjim događanjima u dvije naše predstave, "Gloria Hospitalis" i "Ballatio Hospitalis", pokazuju kako je izgledala zabava u srednjom vijeku. U nekim su plesovima i posjetitelji pozvani pridružiti se!

 

 

 

7. Srednjovjekovna bolnica – Hospital

Proučavanje povijesti razvoja medicine i kirurgije unutar naše Udruge bavi se s dva aspekta. Teorijskim aspektom u kojem naši članovi proučavaju tko je sve mogao postati liječnik, tipove liječenja, titule prema razini obrazovanja, strukturu i uloge pojedinih zanimanja, način odnosa prema bolesti, srednjovjekovnu kirurgiju: alate i pribor, načine puštanja krvi, vojne poljske bolnice, vojnu kirurgiju, herbalistiku: ljekovito bilje i njegovu uporabu, načine sakupljanja i pripreme, apotekarstvo, srednjovjekovnu torturu: uloga liječnika u mučenju, načini mučenja i sprave za mučenje. Praktični aspekt prikazuje na velikim događanjima oživljene povijesti izgled i funkcioniranje Hospitala, autentične srednjovjekovne poljske bolnice iz 12. i 13. stoljeća koja sadrži sav potreban pribor za liječenje prema srednjovjeovnim standardima. Unutar tog praktičnog dijela izvode se demonstracije načina liječenja, kao i interaktivne predstave s publikom.

 

 

 

8. Održavamo radionice srednjovjekovne kuhinje

Kod nas u logoru na događanjima uvijek nešto krčka – razne juhice, gulaši i slastice, autentični srednjovjekovni recepti odišu danas egzotičnim mirisima đumbira, cimeta, galangala, verjuicea i meda vode vas i preko osjetila mirisa i okusa u neko drugo vrijeme.

 

 

 

9. Održavamo radionice srednjovjekovnih igara, školu mačevanja, školu streličarstva i brojne druge radionice

Od škole mačevanja i streličarstva preko brojnih originalnih srednjovjekovnih igara poput quiots (bacanja obruča), stolnih igara (mlin, alquerque), radionica bojanja grbova za najmlađe, sve do različitih natjecanja u bacanju potkova, skakanja u vrećama i potezanja užeta, kod nas i djeca i stariji mogu naći svoj mali zabavni kutak srednjega vijeka, opustiti se i uživati.

 

 

 

Ad
Ad

Dodatno

Ad